האם מותר לקחת מעשר כספים תמורת מילגת כולל שמתמהמהת?

הכולל בו אני לומד לא שילם משכורות
מאידך יש ברשותי כספים של מעשרות בסכום השווה למשכורת הכולל
שאלתי היא: האם אני יכול להשאיר את כספי המעשרות אצלי ולהודיע לראש כולל שימחק את חובו כלפי ובכך לצאת יד"ח מעשר (ראש הכולל הודיע שהוא נשאר חייב לאברכים את הכסף ולכשיהיה לו הוא ישלם)
או שהאופציה היא להביא לו את הכסף, אך אז הכסף יחולק לפי ראות עיני הראש כולל כך שלכאו' הוא יחלק לכל האברכים בשווה
נ.ב. אני רוצה תשובה של לכתחילה בלבד, ולא של דיעבד.
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום רב

באופן כללי אין בעיה לתרום לכולל, אולם אם הכסף שראש הכולל חייב לך נראה בעיניך אבוד, והסיכוי שתקבל אותו הוא קלוש, נמצא שאתה לא תורם כאן כלום ולא ראוי לעשות כך. אבל אם אכן הכסף עתיד לבוא בזמן הקרוב, ואתה באמת מסייע בכך לראש הכולל סיוע אמיתי לפרוע את חובו, אין בכך בעיה לכאורה, אף שאתה נהנה בכך שאתה מקבל את כספך מיד. אלא שכדי לקיים את ההפרשה עליך לקחת את הכסף לזכות אותו לכולל וליטול אותו מאותו חבר עבור עצמך, אף בלא לתת אותו לראש הכולל עצמו [שהרי אתה רשאי לתופסו עבור חובך].

מקורות:

ראה כאן.