ברכת היין פוטרת שאר משקים מברכה ראשונה ואחרונה

בס״ד , שלום, אדם השותה יין ומכוון להוציא את כל המשקים.. נניח בזמן הבדלה, ולאחר ששתה יין הוסיף עוד משקים כמו מים וכו… ומפאת חשש לשכוח אמר ברכה אחרונה על היין , האם: כאשר הוא ממשיך לשתות מהמים ושאר משקים הוא צריך לחזור לברך? ואם לא מברך במידה ורוצה לאכול דג שברכתו שהכל לא יברך ? אשמח לקבל מקור ואם ישנה מחלוקת מה ההלכה לבן ספרד ולבן אשכנז? בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב

הדין שיין פוטר שאר מיני משקין אמור הן לענין ברכה ראשונה הן לענין ברכה אחרונה, כלומר, כשם שהוא מברך בתחילה הגפן הוא פוטר את המים, כך בברכה אחרונה על הגפן הוא פוטר אותם מברכה אחרונה כך שלא ניתן לעשות זאת. בנוגע לשאלה השניה לא הבנתי, שהרי ברכת הגפן פוטרת רק משקה, כך שאם הוא לא מברך על המשקה שהכל בודאי הוא חייב לברך ברכה זו על הדג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה.
    לעניין ברכה אחרונה, לפעמים מעין שלש על היין, לא פוטר בורא נפשות.

    זה לשון משנה ברורה סימן רח סקע"ב

    " אין לו לברך וכו' – מיירי כשקבע על היין ואז פוטר אפילו לא היו המשקין לפניו בשעת ברכה או דמיירי שהיו המשקין לפניו בשעת ברכה ואז פוטר אפילו לא שתה רק כוס אחד, אבל אם לא קבע וגם לא היו המשקין לפניו בשעת ברכה, אז צריך לברך על המשקין לאחריהם כשם שצריך לברך עליהם לפניהם וכמבואר לעיל בסי' קע"ד במ"ב סק"ג ע"ש: