שמיטת כספים – פרוזבול

שלום וברכה. יש לי עסק המספק סחורה לפי הזמנה, ויש לקוחות, בעיקר מוסדיים, שמשלמים לי בשיטה הידועה כ"שוטף פלוס": שוטף + 30, 60, 150 וכן הלאה. כיצד שנת השמיטה משפיעה על גביית החובות הללו? נניח שהוסכם על שוטף + 30, ואותם שלושים עברו מזמן. האם אני חייב לשמוט את החוב? כי העסק שלי לא יעמוד בזה, מן הסתם.

תודה ויישר כוחכם

תשובה:

שלום רב

ראשית לציין שלהלכה השמיטה אינה משמטת אלא בסופה ולא בתחילתה. כלומר שאלתך רלוונטית בסוף שנת תשע"ה ולא בסוף שנה זו. לעצם הענין,] חכמים תיקנו פרוזבול, בו אדם כותב שטר מסירת חובותיו לבית דין ועל ידי כך הם אינם נשמטים, בהגיע הזמן תוכל לערוך שטר כזה דרך האתר אצלנו. יש מחמירים לחשוש לדעות הסוברים שהשביעית משמטת בתחילתה, ולכן הם מחמירים לערוך פרוזבול גם לפני ראש השנה בשנה זו, [אגב, ראיתי שהגר"ח קנייבסקי שליט"א נוהג לעשות פרוזבול כפי ההלכה רק בסוף שנת שמיטה].

בנוסף, שוטף + 30 וכד' יש לו תאריך יעד לפרעון. לכן השמיטה אינה משמטת. השמיטה משמטת רק חובות שתאריך הפרעון שלהם כבר חלף. אבל אם תאריך הפרעון שלהם הוא לאחר זמן ההשמטה, השמיטה אינה משמטת.

בהצלחה

מקורות:

חו"מ סי' סז סעי' י' וסעי' ל'.