מדוע מתפללים על פרנסה, הרי הכל נקבע בראש השנה?

שלום הרי ידוע שהכל בידי שמיים אז האם בכל זאת שייך להתפלל בראש השנה או בכל השנה על פרנסה יותר בשפע וכן שיבואו פחות יסורים על האדם ואיך זה יועיל אם הכל בידי שמיים

תשובה:

שלום רב

תרשה לי לדייק יותר בשאלה, הרי אנחנו מתפללים כל יום על פרנסה בריאות וכו', ומה מטרת התפילות אם בלאו הכי הכל נקבע משמים בראש השנה.

התשובה לכך היא פשוטה מאוד וזה יסו כל ענין התפילה, הקב"ה קבע שגם דברים שאדם עשוי לזכות בהם לא יקבל אותם ללא תפילה. מצות התפילה ענינה שנרגיש את התלות והצורך בקשר עם הקב"ה, ולכן לעיתים רבות נקבע משמים שאם אדם יתפלל על משהו הוא יזכה בו. חז"ל אומרים: מפני מה היו אבותינו עקרים [אברהם ויצחק, שרה ורחל], מפני שהקב"ה מתאווה לתפילתם של צדיקים. כלומר, בכוונה תחילה נוצרה מציאות זו שיהיה לאבותינו קושי בענין זה כדי שירבו תפילות לפני הקב"ה ויזכו בכך מכח התפילה.

כך מפורש ברש"י בפרשת בראשית, שעד ליום השישי בו נברא האדם המכיר בטובתם של גשמים ויודע להתפלל עליהם לא ירדו אלו לעולם ולא צימחו הצמחים.

זאת ועוד, גם אדם שנגזר עליו עוני חלילה, עשוי לשנות את הגזירה על ידי תפילה. יש בכח התפילה לשנות גזר דינו של אדם מרע לטוב!

שיתקבלו כל תפילותינו לטובה ולברכה