המתפלל במקום שיש ריח רע האם יצא ידי חובתו?

בס״ד
1. אם בטעות התפללתי או קראתי תהילים (אני קוראת כל יום כמות קבועה של תהילים) במקום שיש בו ריח רע צריך לחזור?
ובמקום שאני לא בטוחה אם היה בו ריח רע או לא?
2. אם אמרתי את המשפט ״כל מנהג טוב שאני עושה אני עושה אותו בלי נדר״ זה יכול לבטל לי את הנדרים שנוצרים מחזרה על מנהג 3 פעמים שעשיתי לאחר שאמרתי את המשפט? (נגיד מנהג לקרוא כמות מסויימת של תהילים או להתפלל 2 תפילות ביום או משהו)

תשובה:

שלום רב

א. בענין זה יש לחלק בין ריח רע שיש לו עיקר, כלומר שיש צואה וכדומה בשטח הגורמת לריח הרע, שאז דינו כצואה ממש, ויש להרחיק ד' אמות ממקום שכלה הריח, ומי שהתפלל באותו מקום צריך לחזור ולהתפלל, לבין ריח רע שאין לו עיקר, כגון שעברה שם צואה ואיננה עוד באותו מקום ורק הריח נשאר, שאז יוצאים ידי חובה בדיעבד. כמובן דין זה אמור רק לגבי תפילה מחוייבת ולא לגבי אמירת תהילים שבלאו הכי אין חיוב לאומרם.

ב. זה תנאי מצויין ומועיל. באופן כללי כבר אמרתי לך שאין כל משמעות לנדרים אלו שאת חוששת מפניהם כל כך, וככל שתמנעי מלעסוק בהם כך ייטב!

מקורות:

א. ראה הקדמת המשנה ברורה לסי' עט.