איסור ייחוד בפגישה במקום מבודד וחשוך

הייתי בפגישת שידוכים וקבענו בגן מסויים בערב..וטיילנו קצת הסתובבנו והיינו צריכים לעבור קצת במקומות חשוכים וקצת מבודדים..האם יש בכך בעיה?

תשובה:

שלום רב

אכן במקומות חשוכים ומבודדים שאין בהם עוברים ושבים עלולים להגיע לאיסור ייחוד, וכדאי מאוד להמנע כדי שלא לבוא לידי מכשול.

מקורות:

כפי שמבואר בגמרא )קידושין פא, א(, גם המהלך עם אשה בדרך צריך שלשה שומרים, כמבואר ברמ"א, אה"ע סימן כב, סעיף ו, וכך כתב בשו"ת הרדב"ז )ח"א, סימן קכא(: "שגדר היחוד הוא שיהו שניהם במקום אחד שאם ירצה לבעול לא יראה אותם אדם". בנוסף לכך, אחד המקורות לאיסור ייחוד הוא מדבורה הנביאה, שישבה תחת התמר. דבורה בחרה לשבת מתחת לעץ גבוה, שאינו מספק הרבה צל, כדי שהיא לא תבוא לידי מצב של ייחוד. ברור אפוא שאיסור ייחוד נאמר בכל מקום בודד, ולפי כלל זה דנו הפוסקים בנוגע לאיסור ייחוד בנסיעה במכונית, הן בכבישים עירוניים והן בכבישים בין-עירוניים, הן ביום והן בלילה – וכך דנו בנסיבות אחרות של בדידות יחסית ראה דבר הלכה ט, הערה טו; טהרת ישראל כב, ב.