מה מברכים על מיץ ענבים שהפכוהו לג'לי?

שלום וברכה!

מיץ ענבים שהפכוהו לג'לי (ע"י הוספת ג'לטין והרתחה) מה ברכתו לפניו ולאחריו?

בכבוד,

מיכאל

תשובה:

שלום רב,

להלכה לכאורה נראה שיברך שהכל נהיה בדברו. כי אם יברך בורא פרי העץ או בורא פרי הגפן, ספק אם יוצא אפילו בידעבד.
מקורות:
ראה משנה ברורה סי' רח ס"ק ע', ובשער הציון שם.
כתב בפרי מגדים אורח חיים פתיחות פתיחה להלכות ברכות:
"אני מסופק במלבי"ן זה אם אין נותן קמח כי אם בשמים ושאר דברים להיות נתעבה (עיין יו"ד סימן קכ"ג סעיף כ"ו בט"ז ס"ק י"ח, וש"ך ס"ק מ"ט), או יין הקרוש בקור וכדומה, מהו מברך, אם פרי הגפן או פרי העץ, עיין ר"מ הלכות טומאת אוכלין פרק א' [הלכה יט] וט' [הלכה א – ב] (יין) [שמן] הקרוש, [פ"א] הלכה (י"א) [יט] ובהשגות הר"א ז"ל ובכסף משנה*, וצ"ע כעת. גם אפשר קרוש משקה ובישול ונתעבה אוכל, וצ"ע.
וראה עוד בשו"ת מנחת יצחק (ח"ח סי' יד).