תפילת יחיד לעומת התפילה בציבור

בס״ד
הבנתי שאם אדם מתפלל יחיד יש יותר הקפדה על הכוונה שלו ואם מתפלל בציבור אין קפידא עליו אז מה אם מתפללים יחיד התפילה או חלק ממנה לא מתקבל?

תשובה:

שלום רב

צריך הרבה מאוד סייעתא דשמיא שהתפילה תתקבל באופן זה. ולכן התפילה צריכה להיות בכוונה רבה יותר ולאחר הרהורי תשובה. בעל האגרות משה כתב חידוש גדול, הוקשה לו, מדוע אדם שמתפלל ביחידות יוצא ידי חובתו, הרי הוא מתפלל תפילה שאינה מתקבלת, ובמה שונה הדבר מהמתפלל במקום שיש צואה שכיון שתפילתו אינה מתקבלת הוא אינו יוצא ידי חובתו. ותירץ, שלעיתים יש לאדם זכות אבות מיוחדת או שאר זכויות המסייעים לו שתתקבל תפילתו, וכיון שמצות תפילה היא מדרבנן, ספק דרבנן לקולא ויש לתלות שיצא ידי חובה. ומכל מקום מדבריו למדנו כמה חשובה היא התפילה בציבור.

זאת ועוד, לדעת הרבה פוסקים התפילה בציבור היא חיוב גמור, ואין אדם רשאי להבטל ממנה אלא על פי התנאים המפורשים בשו"ע, שאין לו מנין אלא בריחוק מיל, או שיש לו מכך הפסד ניכר של ממון.

בהצלחה