מה היא ההגדרה באיסורי שבת של מתעסק או שוגג?

בס״ד, קרה מקרה לפני שלוש שבועות שאישה הכינה לבעלה ג׳חנון. היא עטפה כל חתיכה בנפרד בנייר כסף מהג׳חנונים הנותרים שכבר בושלו והיתה חתיכה אחת שלא בושלה שהיא עטפה גם בנייר כסף, אחרי שבועיים היא שכחה לגמרי שהיתה חתיכה לא מוכנה והוציאה לבעלה בשבת את החתיכה הלא מוכנה העטופה ושמה על הפלטה לחימום בשבת . החתיכה התבשלה חצי בישול ורק אחרי שהוציאה את הנייר כסף גילתה שהחתיכה היא החתיכה שלא עברה אפייה. האם הדין הוא מתעסק או שוגג? שהרמבם כתב שבת א הלכה ח , כגון רצה לחתוך מן ה… אשמח לתשובה עם מקורות ובפסיקה לבני ספרד ואשכנז אם יש הבדל. תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ההבדל היסודי בין שוגג למתעסק, הוא שהשוגג ידע שהוא מבצע את הפעולה אך אינו ידוע שהיא אסורה עליו, מחמת שסבור היה שהיום חול או שלא ידע שאסור לעשות זאת בשבת. במקרה שלך האשה כלל לא היתה מודעת לכך שהיא מבצעת פעולה של בישול, כך שהוא מתעסק גמור לכל הדעות.

מקורות:

אם תרצה להרחיב בהבנת הגדרים הנ"ל, תוכל לעיין במבוא לס' שמירת שבת כהלכתה במהדורה החדשה.