האם מותר להגיש אוכל לחילוני שאינו מברך כדי שידע אם רוצה לקנותו?

שלום לכבוד הרב שליט"א. הציעו לי עבודה עם מעט שעות אבל מצד שני יש 2 שאלות. 1. האם מותר לעבוד 3-4 שעות בסופר חילוני בדוכן ? 2. האם מותר לי להגיש אוכל מטעם התפקיד לטעימות בסופר לאנשים שלא מברכים ? תודה.

תשובה:

שלום רב

אם האוכל הנמכר שם אינו כשר, אין מה לדבר שאסור לעבוד שם9. אולם אם האוכל הוא כשר אנחנו באים לשאלה השניה, ובזה הדין כך: אם מהותו של התפקיד הוא לשדל אנשים לטעום כדי שירצו לקנות, נראה שזו אכן בעיה. אולם אם התפקיד הוא למכור, אלא שיש אנשים המבקשים לטעום, מותר להגיש להם.

מקורות:

בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' לה דן, באדם שבא פועל לביתו וכיוצא בזה, האם מותר לו להגיש לו מאכל ומשקה מתוך נימוס כאשר הוא יודע שלא יברך. והשיב, שכיון שמקובל כך לנהוג, ואם לא יגיש יש בזה קצת חשש שמא יבואו לידי איבה, שכן הפועל יתרעם עליו שאינו מכבדו כיאות אין בכך כל איסור. וכמו כן כאן, כיון שאתה לא תשדל אותם לטעום, אלא הם מבקשים לטעום ואם תסרב יתרעמו קצת, אין בכך כל איסור.

בהצלחה רבה