עובד שפוטר תובע זכויות שלא קיבל במהלך העבודה, פיצויי הלנת שכר

שלום וברכה,
רציתי לשאול האם המעסיק מחוייב לשלם דמי פיטורין חופשת מחלה דמי הבראה וכו' ע"פ תורה מדין דינא דמלכותא וכדומה או שאינו חייב כלל.
מדובר במקרה שלא סוכם כלום על הנ"ל ולאחר פיטורי העובד החליט לדרוש הכל למפרע בטענה שעד עכשיו לא ידע כי המעסיק לא שילם זאת.
תודה מראש,

בנוסף האם מותר ע"פ ההלכה לקחת ריבית כמתחייב ע"פ חוק על איחור בתשלומים אלו.

תשובה:

דמי פיטורין, ודאי ניתן לתבוע.

שאר זכויות שהעובד היה אמור לקבל בתוך תקופת העבודה ולא קיבל, הוא יכול לתבוע על התקופה הראשונה שעדיין לא נודע שלא מקבלים, ולא על התקופה שלאחר מכן. כמו כן, אם ידוע בין כל העובדים, ועובד זה גם היה אמור להבין, שמוסד זה אינו נוהג לשלם הטבות אלו, לא ניתן לתבוע אותם, אף לא על התקופה הראשונה.

אם מדובר בעוסק מורשה ודאי שאסור מטעם איסור ריבית. אם מדובר בחברה או עמותה יש מתירים (אם כי, לא תמיד שיעור צריך להיות כקבוע בחוק הגנת השכר), אבל רוב הפוסקים אוסרים.

מקורות:

לעניין עובד המעביד, החוק קובע, כל עוד שלא סוכם או ידוע שנהוג אחרת. עיין ש"ע חו"מ סי' שלא. הגרמ"מ שפרן שליט"א כתב בקובץ הישר והטוב שאינו יכול לתבוע על מה שלא שולם לו לאחר שכבר נודע לו שלא משלמים. כמו כן, מנהג של מוסד מסוים יכול לקבוע יותר מאשר מנהג המדינה, עיין שו"ת אגרות משה חו"מ ח"א סי' עו.

לעניין ריבית עיין בתשובה כאן.