מה הטעם לדיני הקדימה בברכות?

שלום,
מה העניין של מגע אש? מדוע יש את הסדר הזה?
שמעתי כי ישנה סברה שאחד פותר את זה שלפניו למשל אדמה את העץ היתכן שגפן פותר מזונות?
(ההסבר ששמעתי היה כי ברגע ששתיתי שתיי רביעיות יין זה פתר מזונות )?

תשובה:

שלום רב

סדר הקדימה בברכות אינו קשור בדוקא להיות פוטרות אחת את חברתה, אלא משום חשיבותן, וכפי שציינת שברכת הגפן אינה פוטרת כל ברכה אחרת… אמת שבברכת אדמה פוטרים בדיעבד גם פירות העץ, אבל כאשר יש לפני גם פרי אדמה וגם פרי העץ, לא תחול ברכה זו על פרי העץ אלא אם כן אכוין לכך בפירוש, ואף בזה נחלקו הפוסקים, כך כאמור לא זהו הטעם לדין זה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' קעו ס"ק ב ובשער הציון שם, ובסי' רו ס"ק י, ויש לעיין בסתירה לכאורה שבמסקנותיו בשני מקומות אלו בהכרעה שבמחלוקת זו.