מעשר כספים מכסף הניתן לצורך שכר דירה

שלום הרב,
במשך שנה קיבלתי מענק מהצבא בסכום מסויים. חוץ ממנו הצבא נתן לי עוד סכום כל חודש על שכר דירה.
כל השנה הפרשתי מהסכום של השיכורת מעשר,
אך עתה ראיתי שזה נחשב כסף "ייעודי" והוא פטור ממעשר.
האם אני יכול להחזיר את הכסף הזה בכך שלא אפריש בזמן הקרוב?

תודה.

תשובה:

שלום רב

גם כסף שניתן לשכר דירה חייב במעשר, אלא אם כן הנותן מקפיד עליו שלא ילך לצרכים אחרים, או שמדובר בצורך הנגרם כתוצאה מהעבודה, כלומר הוצאות רכב הניתנות לאדם במקביל למה שהוא אכן מוציא מכיסו כדי להגיע לעבודה אינן חייבות במעשר כיון שהוא אכן מוציא כסף זה מכיסו והוא אינו בכלל הכנסותיו. לכן, אם אתה נאלץ לשלם שכר דירה בגלל העבודה הכסף הזה אינו חייב במס אבל אם בלאו הכי אתה שוכר דירה ואתה מקבל מענק לצורך זה הוא חייב במעשר.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אכן שם מבואר שלא כדברי. אני כתבתי את תשובתי על סמך דבריו של הגר"ח קנייבסקי בדרך אמונה מתנות עניים פרק ז ציון הלכה אות סה. לעת עתה אני נשאר בדברי שכן אינה דומה שמועה הנאמרה מבעל השמועה עצמו מדבר הנאמר איש מפי איש. מה גם שהסברא נותנת כמו שאמרנו.

  2. מחילה, רק אחדד את המקרה:
    את הסכום לשכירות מקבלים רק אם מציגים מסמכים שאכן משכירים דירה, וכן הסכום וכו'..
    דהיינו, שיש כאן לכסף ייעוד מסויים, לא?
    מה גם שהם מכניסים אותו.לחשבון ספציפי השונה מהחשבון ששאר הכסף נכנס אליו.
    האין זה כך?

  3. אם כך, המעשר שנתתי היה בטעות, האם מותר לי להשיב אותו? או שמה שנתתי.הוא כמו נדר ?
    (אני מתכוון שאחשב כאילו כבר נתתי סכום מסויים למעשר ועכשיו כשיהיה לי הכנסות לא אעשר אותם..)

  4. לכאורה אכן כסף זה שניתן בטעות יכול לשמש כעין הלואה לצדקה ואתה רשאי לזוקפו בעתיד על החשבון, כמבואר בנודע ביהודה מהדו"ק סי' עג עיי"ש.