לבישת בגד שיש בו ספק שעטנז לצורך מדידתו

שלום וברכה,
האם מותר למדוד חליפה כשעדיין לא נבדקה משעטנז, א) בחנות, לפני קנייה ב) מה הדין אם אבא שלי קנה לי בלי למדוד (שמישהו בערך במידה שלי מדד) והביא לי וזה כבר שלי, ובכל אופן אני לא יכול להחזירו לחנות, האם זה שונה?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

כאשר יש ספק אם יש בבגד שעטנז מותר ללובשו לצורך מדידה [ובודאי שעטנז יש ראשונים שאוסרים זאת]. ואין הבדל אם כבר קנה את הבגד או לא, כל זמן שאין הכוונה ללבישה אלא למדידה.

מקורות:

כן מסקנת אחרוני זמננו ה"ה שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' ק"ע שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' ט"ו שו"ת באר משה ח"ב סי' ק"א צ ק"ג שו"ת שבט הלוי יו"ד סי' קס"ט ושו"ת חשב האפוד ח"א סי' קל"ז אך נישוכו דזה ספק פסיק רישיה או שזה ספק דרבנן שהרי רוב בגדים כיום אינם שזורים ולר"ת אינו כלאים מה"ת ועוד כמה סברות עיי"ש
אולם, הגר"י נויבירט במכתב שהובא בהליכות שדה גליון מנ"א תשמ"ט מחלק לענין זה בין בגד שיש בו הנאה ישירה ומידית כמו מכנסים שאסור ללובשו אף למדידה לבין בגד עליון, והסכים עמך מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל.