תביעה בבית משפט בגין משלוח פרסום לא צנוע

בה"ו

כבוד הרב,
לאחר שפניתי לחברת האשראי וביקשתי דיוור כשר המותאם לאדם דתי הם הבטיחו שכך יהיה (זה שירות שקיים בחברה זו).
לאחר תקופה קצרה (7 חודשים) הם הפרו הבטחה זו ונשלח דף פירוט הכולל פרסומת עם תמונה של אשה לא צנועה.
כשהתלוננתי הם הודו והתנצלו והבטיחו שזה לא יחזור.
השאלות:
1) האם יש עילת תביעה על היזק ראייה, על עוגמת נפש, כל נזק שלפי ההלכה קיים פה?
2) האם לפי ההלכה ניתן לפנות לבית משפט רגיל, במקרה כזה, כשהנסיבות הם שזו חברה ולא אדם פרטי, החברה כנראה לא דתית, כנראה שלא תסכים להתדיין בדין תורה?
האם אני יכול לכפות דין תורה ע"י הגשת תביעה?
אם אסור האם בית משפט לתביעות קטנות הוא בכלל האיסור או שזה לא נחשב פנייה לערכאות האסורה בשל אופיו המיוחד?
3) מה האומדן ההלכתי על נזק רוחני? על היזק ראייה? על עוגמת נפש? לפי המציאות הכלכלית של ימינו (האם יש פסיקות בדור הזה שחייבו על מקרה כזה ובאיזה סכומים)?
4) האם צריך לשמור את הראיה לצורך הדיון או שמא האיסור ההלכתי החמור מאפשר לזרוק מיד את הראיה ובית הדין יסתפק בהצהרת התובע ובהשבעת הצד השני, למרות שמהדין המוציא מחבירו עליו הראיה?

תודה

תשובה:

שלום רב,

בדין תורה אין מקום לחייב כסף על נזק כזה (היזק ראיה המוזכר בהלכה הוא דבר שונה לגמרי וגם בזה אין פיצויים על העבר), רק לחייב שלא יעשו כן מכאן ולהבא, ולזה החברה הרי מוכנה ללא דיון.

בבית משפט לא נראה שיש לך סיכוי לקבל פיצוי. כל שכן, אם תגיע לבית משפט יחד עם הפרסום ששמרת ובעצם תוכיח שאינך חושש שלא להיכשל. כך שעדיף אם תזרוק את הפרסום מיד.

נחלקו הפוסקים אם ניתן לתבוע חברה חילונית בבית משפט ללא רשות בית דין. אבל, כאמור, במקרה זה השאלה לא רלוונטית.