שימוש במקלף בשבת

מדוע אסור להכין סלט בשבת בעזרת מכונה ידנית שיש בתוכה סכינים וכאשר מסובבים הירקות נחתחים וכן מה הטעם שאסור לקלף מלפפון וגזר בעזרת קולפן

תשובה:

שלום רב,

1. אני לא כל כך מבין היטב למה כוונתך, ראה כאן מה שכתבנו על חיתוך בסלייסר בשבת, ואת החילוק בזה, אני מקווה שזה יענה לך גם על שאלתך. אם לא, אתה מוזמן לפנות שוב ביתר ביאור.

2. לגבי מקלף, יש מחלוקת האם מותר לקלף בשבת או לא. בספר ילקוט יוסף (שבת ג' עמוד שצב) הביא כמה פוסקים שהתירו לקלף במקלף. אולם בשמירת שבת כהלכתה (מהדורה חדשה פרק ג' סעי' לה) כתב שאסור לעשות לקלף במקלף משום בורר בכלי, שהרי כיודע התנאים להתיר בורר הוא אוכל מתוך פסולת, ביד, ולאכול מיד ולא כדי להניח לזמן אחר. לכן, קליפה שלא רגילים לאכול אותו ביחד עם הירק אסור לברור אותו לדעתו, כל עוד שזה בכלי המיועד לכך.