אמירת סדר מעמדות ומקורותיה

בס״ד
מה זה סדר מעמדות? מתי קוראים את זה? מותר בלילה?

תשובה:

שלום רב

סדר המעמדות בעיקרו הוא סדר אמירת הקרבנות ופסוקי בראשית, כפי שהיו נוהגים אנשי מעשה לומר בזמן שבית המקדש היה קיים, תוך כדי שהם מתענים ומתפללים על ישראל, לימים הוסיפו לזה עוד פרקי תהילים וכיוצא בזה כמופיע בסידורים.

על חשיבות אמירת המעמדות אמרו בגמרא מגילה דף לא עמוד ב:

[במעמדות] במעשה בראשית וכו' מנהני מילי אמר רבי אמי אלמלא מעמדות לא נתקיימו שמים וארץ שנאמר +ירמיהו ל"ג+ אם לא בריתי יומם ולילה חקות שמים וארץ לא שמתי וכתיב +בראשית ט"ו+ ויאמר ה' אלהים במה אדע כי אירשנה אמר אברהם לפני הקדוש ברוך הוא רבונו של עולם שמא חס ושלום ישראל חוטאים לפניך ואתה עושה להם כדור המבול וכדור הפלגה אמר לו לאו אמר לפניו רבונו של עולם במה אדע אמר לו קחה לי עגלה משלשת וגו' אמר לפניו רבונו של עולם תינח בזמן שבית המקדש קיים בזמן שאין בית המקדש קיים מה תהא עליהם אמר לו כבר תקנתי להם סדר קרבנות כל זמן שקוראין בהן מעלה אני עליהן כאילו מקריבין לפני קרבן ומוחל אני על כל עונותיהם.

זמן אמירתם במשך היום, בזמן שהיו הקרבנות מוקרבים בבית המקדש.