בניה על הגג לפי ת.ב.ע. לצורך יחידות להשכרה

שלום וברכה,
יש למשפחה שלנו דירת גג שבו הגג פרטי שלנו שעל פי הת.ב.ע אפשר לקבל היתר לבנות על הגג תוספת אך לא על כל הגג.
א. האם אני צריך על פי הלכה שכל השכנים יסכימו אם הייתי רוצה לבנות כפי החוק.
ב. אני בעצם רוצה לבנות על כל השטח שלנו בגג.
ועוד שע"פ התכנון זה אמור להיות תוספת על הדירה הקיימת אבל אנחנו רוצים לבנות שתי יחידות נוספות וכמובן שנשלם ועד בית בהתאם.
והשאלה היא האם ע"פ דין תורה אני צריך הסכמה של כל השכנים או שמספיק הרוב או משהוא אחר [יש מעלית בבנין וכמה שיש יותר דיירים זה יותר מפריע בתור אך יש כשלושים דיירים כך שזה לא כל כך משמעותי].
ג. במידה וצריך הסכמה האם אני צריך רשות מפורשת מכל אחד ואחד או שמספיק לשים מודעה בבנין שאם יש מי שמתנגד שיתקשר אלי [יתכן ויש כאלו שמשכירים את הדירה ולא יראו אבל מסתמא שישמעו בזמן הבניה].

תשובה:

שלום רב,

א. הת.ב.ע. מתייחסת לנושא התכנוני ולא לנושא הממוני. גם לפי החוק, אם מטרת הבניה איננה הרחבת דירה אלא הוספת יחידות, דרוש הסכמה של 100%.

ב. צריך הסכמה של כל השכנים. בבית דין יש אפשרות להגיע לפשרה אם הרוב מסכים תמורת פיצוי או תמורת החלפת מנוע המעלית למנוע מהיר יותר וכדו' או הסדר אחר. אבל מחוץ לבית דין אין זכות ללא הסכמת הדיירים.

ג. מספיק מודעה במקום בולט. עדיף לפעול בצורה זו, משום שהרבה פעמים אם שואלים מעוררים בעיות, אבל השכנים מיוזמתם לא יתקשרו להתנגד.

מקורות:

א. חוק המקרקעין סעיף 62 (א) וסעיף 71ב (א).

ג. לכאורה אפשרי בדרך זו, שהרי גם הודעות על אסיפות וועד בית נעשות בדרך זו לפי התקנון המצוי סעיף 7 (ב).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם נצטרך נבדוק שוב לעומק, אבל נראה לי ברור שבמקרה הזה רכשנו את הגג עם הדירה מהקבלן והוא רכוש פרטי שלנו שהוא רשום ברשומות.
    וכן יש הרבה בנינים כאלו בעיר שלנו [מודיעין עלית] שהגג הוא פרטי ובונים דירה נוספת ללא שום פיצוי, וכמה כבר בנו ברחוב של הדירה.
    לכן אני שוב שואל האם צריך הסכמה של כל השכנים במקרה שהגג רשום כפרטי בחברה המשכנת [כי אין שם טאבו] או לא?
    תודה רבה

  2. אם בית דין ישתכנע שכל השכנים ידעו או היו אמורים לדעת שייבנו עוד יחידות על הגג, כפי שנהוג בכל האיזור, מסתבר שבית דין לא ייתן להם להתנגד.
    אבל שאלה כזאת אמורה להתברר בבית דין.