הרחבה בחצר בית משותף שהוא 'מיצר שהחזיקו בו רבים'

שלום רב וכט"ס
אצלנו בבנין ישנו מעבר באמצע הבנין שחוצה לרחוב מתחתיו.
לאחרונה אחד השכנים הוציא אישורי בניה, וכדי לאשר לו היה צריך לתת תכנית מפורטת עם אפשרות לאחוזי בניה לכל שכן. מאילוצים תכנוניים האפשרות היחידה לתת לדירתי אפשרות תוספת בניה היא לסתום את המעבר ולהופכו לשני חדרים בביתי.
לאחר שחלק מהשכנים בנו באו אלי שכנים בטענות שאני לא יכול לסתום את המעבר, ו"מיצר שהחזיקו בו רבים אסור לקלקלו".
מכיון שהשכנים אשרו לי את הבניה לא נראה לי שהם יכולים לבוא אלי בטענות, אך מכיון שזו דרך לכל הרבים יש לי נקיפות מצפון שאולי זה אסור.
שילמתי כבר את כל האגרות והתשלומים לבניה, ואני מתעכב לבניה רק מתוך הספק ההלכתי.
רציתי לדעת מה הלכה למעשה, אם מותר לי לבנות שם או לא?

אבקש אם אפשר לתת לי תשובה מפורטת, כי שאלתי רבנים והיה נראה שהם לא בדיוק נכנסו לנושא.

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

לגבי השכנים בבניין, אין שום בעיה, שהרי הם חתמו על התוכניות וגם אין להם זכות לבנות מבלי לתת לך לבנות.

לגבי אנשים מהרחוב שנהגו לחצות, ניתן להסתמך על דעת הסוברים שאין חזקה ולא דין 'מיצר שהחזיקו בו רבים' בקרקע הרשומה בטאבו. בנוסף לכך, מסתבר לומר שבבית משותף שאין מי שימחה נגד המעבר, וגם וועד הבית לא ימחה כאשר אין השכנים לא לוחצים עליו, אין הציבור יכול להחזיק.

ולכן, הנך רשאי להמשיך בקבל היתר הבניה ולבנות.

מקורות:

לענין מחאה בקרקע הרשום באטבו עיין שו"ת שבות יעקב ח"א סי' קס (הובא בפתחי תשובה סי' קנג סק"ג), שו"ת מהר"ש ענגיל ח"ו סי' יד, שו"ת מהרש"ם ח"א סי' ה וח"ג סי' שעו, שו"ת מהר"י הכהן חו"מ סי' כט והגהות חכמת שלמה לשו"ע סי' שעז.

לעניין חזקה ברכוש ציבורי עיין שו"ע חו"מ סוף סי' קמט.