קניית דירה מיורשים כאשר אחד מהם רוצה לקנות לעצמו

קניתי דירה ששייכת ל-6 יורשים כולל בת. לפי צוואה של אבא והחלטת בית משפט שכולם מתחלקים בשווה. 5 יורשים מכרו לי את החלק שלהם והבכור לא מעונין למכור. בהתחלה הוא ביקש כפול הסכמתי לתת לו יותר כסף. עכשיו לאחר שנרשמה הערת הזהרה על הנכס ושילמתי מס רכוש הוא רוצה לקנות את הדירה. מה הדין?

תשובה:

שלום רב,

כפי שהבנתי, הבכור עדיין לא חתם על החוזה אלא הביע הסכמה בעל פה אם ישלמו לו יותר. במקרה זה לא ניתן לחייב אותו למכור את חלקו. וייתכן שהוא יכול אף לחייב את שאר היורשים למכור לו ולא לך.

אם הבכור חתם על החוזה, ברור שהוא חייב למכור לך אף את חלקו ואינו יכול לבוא בטענה שהוא רוצה לקנות את הדירה לעצמו.

מקורות:

אין אפשרות לכוף יורש למכור את הדירה לאדם אחר, גם אם הרוב מעוניין בכך, אלא אם כן אחד מהיורשים מעוניין לקנות את הדירה לעצמו ונותן אפשרות אף לשאר היורשים לקנות לעצמם אם ירצו בכך. עיין שו"ע חו"מ סי' קעא סעיפים ו-ז.
יורש דינו כשותף שעדיף ממצרן וזכותו לדרוש שכולם ימכרו את חלקם לו ולא לאדם אחר, אם אין לכך הפסד לאחרים. עיין שו"ע חו"מ סי' קעה סעיף ה. ועיין שם בסעיף כט שאפילו אם הסכים בדיבור, יכול לסלק את הקונה, כל עוד שלא היה קנין.