איסור ריבית בפריטת שיקים

אני חשב בחברת בניה, קיים קבלן המבצע לי עבודות מסוימות, תאריך התשלום שלו אמור להיות בכל 10 לחודש הנוכחי, אולם קורה לפעמים , שנמסר לו שיק דחוי לעוד חודשיים. הקבלן לוקח השיק פורט אותו בחברה הפורטת שקים ללא היתר עסקה , ומקבל על השיק סכום נמוך מסכום השיק במזומן במיידי. ולאחר שהקבלן פרט השיק במחיר הנמוך , מבקש ממני כרגע את סכום ההפרש בין סכום השיק לסכום שהוא קיבל.
ראוי לציין: החברה שמנכה השיקים, נראה כי הם לא שומרי תורה ומצוות והספק גביהם ממשי.
אנא , תשובה בהקדם.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור,

ישנה אפשרות שלא יהיה איסור ריבית בפריטת שיק, אם הפורט אינו אחראי על השיק ואם השיק יחזור החברה תוכל לתבוע את כותב השיק בלבד (שאינו הפורט בעצמו).

במקרה שהפורט מקבל אחריות, יש צורך בהיתר עיסקא.

במקרה זה, יש צורך שיהיה היתר עיסקא בין חברת הבניה ובין הקבלן והיתר עיסקא נוסף בין הקבלה וחברת הפריטה. אם לחברת הבניה יש היתר עיסקא ולחברת הפריטה אין היתר עיסקא, האיסור הוא של הקבלן ולא של חברת הבניה.

מקורות:

לעניין פריטת שיקים עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף ד.

אם מבחינת חברת הפריטה, הקבלן אחראי על השיק, הרי זה נחשב כאילו הקבלן לווה מחברת הפריטה ומלווה את הכסף לחברת הבניה ויש צורך להיתר עיסקא של שתי החברות. עיין שו"ע יו"ד סי' קע סעיף א ובט"ז שם סק"ג.