החתמת כרטיס בכניסה לעבודה לפני החניית הרכב

שלום,

במקום העבודה שלי ישנה מצוקת חניה, ולפעמים א"א למצוא מקום חניה אלא במרחק של 5-10 דקות הליכה מן המשרד.

האם אני יכול להגיע בבוקר למקום העבודה, להחתים כרטיס, ואז להמשיך ולחפש חניה, באופן שזמן ההליכה מהחניה למשרד משולם ע"י המעסיק?

אני שואל, היות שאולי כחלק מחובות המעסיק כלפי העובד, לדאוג לו למקום חניה במרחק סביר ממקום העבודה.

אודה אם תוכלו לפרט –

אולי יש שיעור כלשהו של מרחק/זמן, שעד שם צ"ל ע"ח העובד, ומשם ע"ח המעסיק? או אולי יש לחלק איכשהו את הזמן הזה בין המעסיק לעובד?

ואם אכן הדבר אפשרי, האם זה הן בהגעה לעבודה, והן ביציאה ממנה (כלומר, ללכת לרכב, ובחזור לעבור דרך המשרד ורק אז להחתים יציאה)?

והאם יהיה הבדל בדין זה, בין אם מי שמשלם לי את השכר בגין שעות העבודה הינו המעסיק הישיר שלי, ובאופן זה השכר הינו חודשי, לבין אם אני עובד אצל צד שלישי כעובד קבלן/עובד חיצוני מטעם המעסיק שלי, והלקוח (הצד השלישי) משלם למעסיק שלי לפי שעות?

תודה,

תשובה:

שלום רב,

לא ידוע לי על שום מקור או בסיס שעובד יכול לדרוש מהמעסיק לדאוג לו למקום חניה סמוכה. מבחינת המעסיק, העובד יכול להגיע בתחבורה ציבורית, שהרי בין כך הוא חייב לשלם דמי נסיעות לפי עלות נסיעה בתחבורה ציבורית.

ולכן, ברור שאסור להחתים את הכרטיס לפני מציאת מקום החניה, ללא הסכמת המעסיק.

מקורות:

הנושא אם זמן ההליכה הוא על חשבון העובד או על חשבון המעסיק תלוי במנהג המדינה. עיין שו"ע חו"מ סי' שלא סעיף א. כיום נהוג שהעובד מקבל לפי השעות שהוא נמצא במקום העבודה.