השבת אבידה במצלמה באמצעות פרסום התמונות בפייסבוק

שלום,
לפני שש שנים מצאתי מצלימה. פירסמתי באתר "אבידה" אך איש לא פנה. לא הצלחתי לאתר את הבעלים לפי התמונות שבמצלמה. לאחרונה פורסם בעיתונות על מקרה של השבת מצלימה ע"י פרסום התמונות שבה בפייסבוק. האם אני חייב לנסות גם? אני מוסיף כי אני צריך לשם כך ללמוד את "הלכות" הפייסבוק.

תשובה:

שלום רב,

לא. אינך מחויב לטרוח כל כך כדי להשיב את המצלמה. במיוחד כאשר הסיכוי שתשיג את בעלי המצלמה בדרך זו אינו כל כך גבוה. אם יש לך מכר המתמצא בפייסבוק אתה יכול לשלוח לו תמונה בכדי שיפרסם אותה, אבל לא מעבר לכך.

הנך רשאי למכור את המצלמה או לקנות אותה לעצמך לאחר בירור המחיר אצל שלושה אנשים המבינים במחירי יד שניה. כמובן, שיש לגַבּוֺת את התמונות על גבי דיסק.

מקורות:

אין מקום לחייב לטרוח בהשבת אבידה יותר מהטרחה להכריז בבתי כנסיות שחז"ל חייבו. עיין שו"ע חו"מ סי' רסז סעיף ג. במיוחד כאשר יש חשש שלימוד 'הלכות הפייסבוק' יביא נזק רוחני, והדין הוא שאבדתו קודמת, עיין שם סי' רסד סעיף א, כל שכן כאשר מדובר בסיכון רוחני מול הפסד כספי.

מאחר והמצלמות משתכללות ברבות השנים, יש למכור אותה לאחר שנה. עיין שם סי' רסז סעיפים כא-כד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    מצאתי תיק גב גדול ליד תחנת אוטובוס לפני כשנה וחצי. שמתי מודעה אחת-כמה חודשים לאחר מכן.
    האם עלי לחזור ולשים מודעות נוספות בקרבת התחנה?
    איזה פרטים עלי לציין לגבי התיק-צבע, חלק מהתכולה?
    האם לשמור את התיק עד לבואו של אליהו הנביא זכור לכותב?
    לא עשיתי כנדרש ואני מאד מוטרד
    אודה על תשובה
    תזכו למצוות

  2. כיום ודאי שהמודעות כבר לא יעזרו כלום.
    תצטרך לשמור את התיק על תכולתו עד שיבוא אליהו.
    ספרי לימוד אשר בדרך כלל משתמשים בהם רק בשנה אחת, ניתן למכור אצל חנויות שמתעסקים עם ספרי לימוד משומשים. עדיף לברר אצל שלוש חנויות ולמכור למרבה במחיר. יש לרשום את הסכום שהתקבל על פנקס. מותר להשתמש בכסף.