ביאור מזמור כ"ד בתהילים

בס"ד

במזמור כ"ד , שיר של יום ראשון אנו מזכירים :
מי זה מלך הכבוד… ולאחר מכן מוזכר שוב נשאל מי "הוא" מלך הכבוד…, .
מה הדגש "הוא" שנכתב, ?! הרי כבר הוסבר מי זה מלך הכבוד.

תשובה:

שלום רב,

שאלתך נידונה במפרשים, ראה פירוש החתם סופר פרשת בחוקותי, שכתב כך:

"ואמר פעמים שאו שערים ראשיכם פעם הראשון לעומת ביאת השי"ת אל היכלו ושם אמר מי זה מלך הכבוד ולא מי הוא זה כי איננו דרך שאלה לומר בלשון נםתר מי הוא זה כי הלא גלוי ומפורסם כי אין מלך כי אם השי"ת אלא אומר בניחותא מי זה מלך הכבוד ה' עזוז וגבור ואחרי כן חוזר ופותח השערים להביא מלך הכבוד ועל זה בא כשואל ומתמי' מי הוא זה מלך הכבוד אחרי שכבר הזכיר ה' עזוז וגבור מי יבוא אחריו אמנם כוונתו לביאתן של ישראל שלא נקרא הקב"ה ה' צבאות אלא על שמן כמבואר סוף ]רק שבועת העדות (שבועות נה,ב) ואם כי גם פה הכוונה על הקב"ה כי בבוא ישראל אז יבוא מלך הכבוד בבחינה אחרת כי נקרא עתה ה' צבאות מה שלא הי' מקודם מ"מ גם ישראל בעצמו נקרא מלך כי כביכול צדיק מושל יראת אלקי' הקב"ה גוזר גזירה והוא מבטלה".