רשת בתי ספר שמעוניינת לעבור ללמוד מתוך ספר הלכה אחר

רשת חינוך שהשתמשה שנים רבות בספר הלכה מסוים, החליטה להחליף לספר אחר.
השאלות
א. האם הרשת רשאית לגמרי להוציא את הספר הקודם, או שעליה להמליץ גם על הספר הנוסף ולהשאיר את ההחלטה בידי מנהלי כל מוסד.
ב. האם מותר למחבר ספר לשכנע את הרשת להחליף ספר.
ג. האם מחבר הספר שהרשת פונה אליו צריך להתנות את הסכמתו בכך שהספר הקודם לא יפגע באופן מוחלט אלא שכאמור לעיל תינתן למנהלים שהם המכירים היטב את הצרכים של המוסד שלהם בחירה.

תשובה:

שלום רב,

א. ככל שהנהלת הרשת משוכנעת שיש להעדיף את הספר האחר על פני הספר הקודם, הרי היא רשאית להורות לכל בתי הספר להחליף.

ב. גם על המחבר נראה שאין עליו איסור לשכנע לעבור לספרו. משום שנהוג לעבור לספר אחר בשנה אחרת ואין סמיכות דעת שהרשת תמשיך עם הספר הקודם לכל השנים הבאות.

ג. לא. הרשת רשאית להחליט לפי שיקול דעתה. כמובן, ששיקול הדעת צריכה להיות עניינית ולא כדי שמחבר פלוני ירוויח וכדו'. אבל, המחבר יכול להסתמך שמסתמא החלטת הרשת היא עניינית וצודקת.

מקורות:

א. בשו"ת אבני נזר חו"מ סי' יז ובשו"ת נחלה ליהושע סי' כט כתבו שאין איסור 'עני המהפך' על המוכר.

ב. בשו"ת מהרש"ל סי' לו ד"ה והנה מאחר כתב שאם יש סבירות שהמעסיק ייקח עובד אחר לאחר סיום תקופת העבודה של העובד הנוכחי, מותר לעובד אחר להציע את עצמו.

בשאלה לא צוין אם מחבר הספר הראשון טרח לשכנע את הרשת להשתמש בספר שלו. אם המחבר לא טרח, אלא שהרשת החליטה כן מעצמה, אין איסור 'עני המהפך' כלל.

לא הבנתי כלל את הקשר לאיסור 'יורד לאומנות חבירו' המדובר בפתיחת חנות ליד חנות קיימת. ייתכן גם שהמחבר הראשון כבר הרוויח מספיק על הספר שלו. גם אם לא, הרי יש מספיק בתי ספר שאינם תחת רשת זו.