הוציא משכנתא עבור ידיד וההוא לא משלם את התשלומים

שלום כבוד הרב
יש לי ידיד שעזר לי מאוד בעיניינים אישיים.
לאחר כמה חודשים ביקש אם אוכל להוציא עבורו הלוואת משכנתא.
עשינו זיכרון דברים כי הוא יחזיר את כל התשלומים שירדו לי בחשבון ואת כל ההוצאות הנובעות מעצם לקיחת הלוואת המשכנתא עבורו.
בנוסף התחייב לרשום הערת הזהרה לטובתי על דירה שכביכול היתה ברשותו. (כהגנה על כך שישלם את המשכנתא)
בפועל העברתי לו את הכסף שקיבלתי עבור ההלוואה והוא עשה הוראת קבע לחשבוני. אבל לא עשה הערת הזהרה על הדירה לטובתי בטענה שיש לו עיסקה טובה והוא יכול למכור כעת את הדירה ולקנות במקום אחר. וחבל להוציא כעת סכומי כסף גדולים.
בפועל לא יצא כלום עם הערת ההזהרה. לא נכס ולא כלום.
לאחר תקופה קצרה החלו לחזור ההוראות קבע ולא כובדו והוא הסתיר ממני שלא שילם לבנק את התשלומים על המשכנתא 4 חודשים.
כל זה נודע לי מנציג הבנק שהתקשר אלי .
פרשתי לו את תשלומי החוב בבנק ל4 תשלומים וגם בזה הוא לא עמד.
החוב הלך ולפח והגיע לסכום גדול שאין ביכולתו להחזיר.
עתה הבנק מאיים לפנות להוצל"פ ולפרוע את המשכנתא שנותרה (בערך מחצית).
האם אני יכול לפנות כנגדו עם ההסכם שעשינו ולדרוש ממנו לשלם את חובו?

תשובה:

שלום רב,

עליך לברר אם יש לו נכס מסוים הרשום על שמו (לבדוק תחילה אם הדירה שהוא מתגורר רשום על שמו בטאבו) לתבוע אותו באופן מיידי לבית דין ולבקש להטיל עיקול על כל נכס שאולי עדיין יש לו.

ברור שההסכם ביניכם מחייב, ואפילו לולא ההסכם הוא היה מחויב לשלם את כל ההוצאות וההפסדים שהיו לך. אם ההלוואה התקבלה מבנק בארץ ישראל שיש לו היתר עיסקא, גם אין בעיה של ריבית בכל ההסכם הזה.

במאמר המוסגר, לצערינו הרבה אנשים נופלים לסיפורים כאלו. אסור בשום פנים ואופן להסכים להצעות כאלו ללא בטחונות.

מקורות:

לעניין שלווה חייב לשלם כל הפסד שנופל על הערב, עיין רמ"א חו"מ סי' קלא סעיף ז.

לעניין איסור ריבית, עיין ט"ז יו"ד סי' קע סק"ג.