הפרשת תרומות ומעשרות מחיוב ודאי על דמאי

האם אפשר להפריש תרו"מ מטבל ודאי(עגבניות מהגינה) על דמאי (מהירקן) (באותו פרי)

תשובה:

שלום רב

כשם שלא ניתן לעשר מהפטור על החייב כך גם להיפך, לא ניתן לעשר מהחייב על הפטור, וכיון שיתכן שדמאי זה כבר הפרישו עליו מעשרות כדין, לא ניתן להפריש עליו מירקות הגינה ואפילו בדיעבד אינו מועיל.

מקורות:

רמב"ם תרומות פ"ה הל' יב. לכן אגב, גם לא ניתן להפריש מדמאי אחד על חברו, וכגון שקנית עגבניות משני ירקנים שונים, כיון שיתכן שאחד מהם הפריש וחברו לא הפריש.