איסור תחומין בנסיעה בעגלת נכים

ישנו אדם שעבר ארוע מוחי ברמה שאם ניתן לו ללכת מביתו לבית הכנסת במקום 5 דק הוא יתבלבל ויקח לו לערך 20 דק חצי שעה. שאלתי היא האם כשהוא יורד מספינה בשבת שכידוע אסור לטלטל כשאין עירוב, יהיה מותר לקחתו ע"י כסא גלגלים או שהוא מוגדר כחי שנושא את עצמו ואסור?

תשובה:

שלום רב

שאלתך אינה ברורה לי, האם כוונתך לשאול מבחינת איסור תחומין, ומשום שלא קנה שביתה בעיר ואסור לו ללכת אלא בתוך ארבע אמות, ברור הדבר שגם כאשר מסיעים אותו בכסא גלגלים הדין כך, מצות תחומין מקורה בכתוב "שבו איש תחתיו" המחייבת אדם לשבת במקומו ביום השביעי. ואם מצד עצם טלטול הכסא גלגלים, במקום שאין עירוב בודאי הדבר אסור, שכן גם אם חי נושא את עצמו אסור לטלטל את העגלה ארבע אמות ברשות הרבים ללא עירוב.