בורר בשבת / פתיחת מגירה שיש בה מוקצה / מסייע לדבר עבירה בהגשת תרופות בשבת

1)אדם שלוקח כוס ממגוון כוסות שיש בארון ומגלה שהכוס מלוכלכת האם יש בעיה להניח אותה ולקחת אחרת במקומה מצד בורר, ומה לגבי כמה פעמים כאלו ברצף?
2)האם יש איסור לירוק על דשא,אדמה,וכד' בשבת?
3)האם מותר לטבול לחם בשמן בשבת ולאכול(כשיש עוד משהו כגון דג וכד')?
4)אם יש מגירה וה דברי מוקצה וגם ספר שאני רוצה ללמוד בו, מותר לפתוח את המגירה בעזרת הרגל וגם לסגור אותה כך?
5)אם אמא שלי מבקשת ממני להביא לה כדורים בשבת, או משחה ומבקשת שאני אמרח לה אותה מותר או אסור בשבת?ורק להביא לה את התרופה או המשחה מותר?

תשובה:

שלום רב

1. אין בכך איסור, כיון שאין לו כל כוונה למיין, ויתכן גם שיש עוד שמלוכלכלות.

2. אכן דעת חלק מהפוסקים שרוק משפיע על צמיחת הדשא ואסור לעשות כן בשבת. כך כתב באשל אברהם סו"ס שיט, וראה שביתת השבת מלאכת זורע שמסופק בזה, וראשה נשמת השבת ח"ו סי' רח שמכריע בזה לחומרא.

3. אין כל איסור [ואין חשש שמא יבוא לסוחטו, שכן סחיטתו מותרת כשאין כוונתו לשמן אלא ללחם כמבואר בשו"ע סי שכ סעי' ז].

4. מותר. באופן שאי אפשר לנער את המוקצה ודברי ההיתר והאיסור שם בעלי חשיבות שווה, מותר בכל מקרה לפתוח את המגירה, גם לא על ידי הרגל [לגבי עצם ההיתר בטלטול מוקצה על ידי גופו נחלקו הדעות כידוע, המשנה ברורה בתחילת סי' שח מתיר ובחזו"א אוסר ומנהג העלם כמשנה ברורה].

5. בכל מקרה בו אסור ליטול תרופה בשבת או למרוח משחה אסור להגיש אותה לאמא משום איסור מסייע לדבר עבירה. אולם כדאי ללמד את האמאאת האופנים המותרים, כגון אדם שנופל למשכב מחמת חוליו מותר לקחת תרופות, מריחת משחה על פצע אסורה אבל הנחתה בעת הצורך מותרת גם אם תתמרח על ידי על ידי התחבושת מעצמה.