מדוע צריך להטביל כלי חדש בזמנינו שהכל נעשה על ידי מכונות יצור במפעלים?

שלום כבוד הרב. למה צריך להטביל כלי חדש שהוכן ע"י מכונה ולא עבר שימוש מעולם? קראתי הסבר על דורות קודמים, אך תשובה זאת אינה מתאימה לכאורה לימים אלה, שהכלים אינם עבודת יד. קראתי גם הסבר שצריך "לגייר" את הכלי. אם כך, למה לא "לגייר" גם את הבגדים למשל? תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב

אינני יודע מהו ההסבר שקראת על דורות קודמים… לעצם הענין, לא הנגיעה של הגוי בכלי בידו היא זו המחייבת טהרה אלא עצם היותו שלו. כמה טעמים יש למצוה זו, יש שפירשו שהענין בזה הוא ליצור ריחוק בין יהודי לגוי עד שאסור אפילו להשתמש בכליו [ידוע מאמר חז"ל ש"גדולה לגימה המקרבת בין הבריות", זוהי סברא השייכת רק בכלי אכילה ולא בבגדים]. כמו כן מה שהקשית על דבריו הידועים של הגאון רבי שלמה קלוגר שהכנסת הכלי לרשות ישראל היא כעין גיור המצריך טהרה במקוה הוא נכון, וכיון שעניני טומאה וטהרה נעלמים מאיתנו לא נוכל לדעת את החילוק שיש לענין זה בין כלי אכילה לבגדים, כפי שלא נדע לעולם מדוע כלי חרס נטמא מגבו וכלים אחרים מתוכם, ועוד כהנה וכהנה פרטי דינים בעניני טומאה וטהרה המפורטים במסכת כלים, וכולם נמסרו לנו איש מפי איש עד משה רבינו.