מה יעשה בשבת מי שהוא ספק יהודי ספק גוי?

ראשית תודה על האתר הנפלא !!
ידועה ההלכה שגוי ששבת חייב מיתה .
מה יעשה מי שהוא ספק גוי הרי מצד שהוא גוי חייב לחלל שבת במשהו אך מצד שני אם הוא ישראל אסור לו לעשות כן ?

בברכה דוד

תשובה:

שבוע טוב,

תודה על ההוקרה..

שאלה זו נשאלה באחרונים. ראה במנחת חינוך (מצווה לב מוסך השבת אות ו), שתירץ עפ"י דברי הרמב"ם כי בגוי אין דין שיעורים. לכן הוא יכול לחלל שבת באופן של חצי שיעור ובזה מצד היותו גוי הוא חילל שבת, ועל הצד שהוא יהודי, לא לא חילל שבת. ויש שתירצו שישעשה מלאכה שאינה צריכה לגופה, באופן זה אין זה נחשב לשביתה, אבל גם אין כאן חילול שבת על הצד שהוא יהודי. התשובה המרתקת ביותר היא של ההפלאה, שכתב שדין זה שהיום מתחיל מהלילה הוא רק אצל יהודים, לגבי הגויים היום קודם ללילה, ולפי דבריו, אם יחלל במוצאי שבת יצא ידי חובתו… וכל הבעיה של גוי ששבת היא בשני ימים טובים הסמוכים זה לזה או בשבת שאחרי יום טוב. אולם הלכה שלא כדבריו.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שמעתי איזה אחד שהציע שאותו אדם ישים עליו ציצית וילך איתה מרשות הרבים לרשות היחיד ובכך אם הוא גוי הוא חילל ואם הוא יהודי אז לא חילל