מלאכות המותרות בשביעית כדי להציל מהפסד

בס"ד

שלום,

האם מלאכות שהן לקיים את הצמח (לאוקמי) ולא להשביח את הצמח (לאברויי)
מותרות רק אם הן מדרבנן או גם אם הן מדאורייתא?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

מלאכות דאורייתא אסורות בכל מצב, כך מבואר בגמרא במסכת מועד קטן דף ב ע"ב. השאלה היא נשאלת, היא האם לאחר שנפסק ששביעית בזמן הזה אינה אלא מדרבנן, ניתן יהיה להתיר גם מלאכות שהן מדאורייתא, כיון שסו"ס איסורן מהתורה אינו נוהג כיום. ונחלקו בכך הפוסקים: בשו"ת מהרי"ט ח"ב סי' נב מיקל, ואילו בשו"ת בית הלוי ח"ג סי' א אות ח מחמיר, ולדעתו, גם בזמן הזה אסור לעשות מלאכות דאורייתא בשביעית, וכדבריו הכריע החזון איש בסי' כא ס"ק יז. וכן המנהג.

המלאכות האסורות מהתורה: חרישה, זריעה ונטיעה, זמירת גפן [גיזום שאר אילנות נחלקו בו הדעות אם הוא אסור מדאורייתא או מדרבנן, וראה חזון איש סי' כא ס"ק טו שהקיל בזה להלכה, ונפקא מינה לגבי הנידון לעיל]