אמא לבושה לא צנוע, להוריד את הראש?

שלום וברכה כבוד הרב

מה לעשות… כואב לי כבר הצוואר ללכת בבית עם ראש כפוף
אמא לא לבושה צנוע.
וזה עושה לי רע להסתכל עליה כשהיא לא לבושה צנוע.

אז מה לעשות? ומה להגיד אם שואלים אותי למה אני לא מסתכל בעיניים?

תודה רבה, יום נעים

תשובה:

שלום רב,

חס ושלום, אינך נוהג כראוי, אתה חייב בכבוד אמך בין אם זה "עושה לך רע" ובין אם לאו, אמא שלך ילדה אותך גידה אותך במסירות נפלאה, ולא ראוי לנהוג בה בצורה כך כך פוגענית. כך לא מגיעים להשגות בעבודת ה'.

אכן, אם היה איסור ברור בדבר, ודאי שזה גובר על כיבוד הורים, כפי שנפסק בהלכה (יו"ד סי' רמ). אולם באופן כללי ההסתכלות באם או באחות קלה יותר מבשאר נשים, וכפי שמצינו שנשים אלו מותרות לו ביחוד, ומשום שלא חששו שמא יבואו יחד לידי עבירה, וכך מבואר במשנה ברורה שמבאר שברכת שהחיינו הנאמרת על ראיית פני חברו שלא ראהו שלושים יום אמורה גם על ראיית אשה, ופירש שדבריו אמורים בראיית אמו או אחותו שמותר להסתכל בה. אמנם דבריו אמורים באשה הלבושה בצניעות, אבל מדבריו יש ללמוד שבכל אופן דינה של אשה זו שונה משאר נשים. לכן, אף על פי שהאם לא לבושה בצניעות נראה שאין צורך להקפיד על כך בוודאי לא במצבך שאתם יחד באותו הבית ולא ניתן לנהל חיים תקינים בבית, עם הקפדה על שמירת העיניים במצב כזה.

שיהיה לך בהצלחה