ניתנו שיקים כערבות על חוב מסוים והמחזיק תובע אותם עבור חוב אחר

שלום לכבוד הרב,

כרגע מתנהל נגדי הליך משפטי אזרחי בעבור צ'קים שנתתי לאבא שלי, התובע הינו אדם חרדי מבני ברק,

להלן עובדות המקרה:

1) ישנה מחלוקת בין אבא שלי לתובע על סיבת החוב וגם על סכום החוב.
2) הצ'קים ניתנו עבור תשלום דמי שכירות של דירה בה התגורר האב (אין לאב חשבון בנק ולכן הייתי חייב לתת לו צ'קים על מנת שיוכל לשכור דירה) והשכירות שולמה במלואה, הצ'קים נשארו אצל התובע מסיבות אחרות.
3) אין מחלוקת שבמידה ואכן יש חוב, האב הוא בעל החוב, ולא אני.
4) לאב אין יכולת לשלם (האב בהליך של פשיטת רגל).
5) אני בעצמי אב טרי ואין לי יכולת כלכלית לשלם את הסכום שנתבע ממני (מדובר בקרוב למאה אלף שקל)

אני מעוניין לדעת האם התובע עובר כאן על מצוות כלשהן או לא (מצוות גזל או אולי מצווה שאסור לרדוף חייב שאין לו יכולת להחזיר),

בנוסף, אני מבין שמכיוון שהתובע הינו אדם חרדי, היה עליו לתבוע אותי בדין תורה, ורק אם לא הייתי מסכים לכך היה עליו לפנות להוצאה לפועל כפי שעשה,

למרות שאנו כרגע באמצע של הליך משפטי אזרחי (הגשתי התנגדות וכעת אנו מחכים להחלטה של שופט האם יאפשר לי להתנגד או לא), נאמר לי שאני יכול לבקש מבית דין רבני צו מניעה ולבקש להעביר את הדיון לדיון של בית משפט רבני של דין תורה, והתובע כאדם חרדי אמור להסכים לכך,

רציתי לדעת האם נכון הדבר, ואם כן כיצד עליי לפעול בדיוק?

בתודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

ככל שהעובדות נכונות, אסור למחזיק בשיקים לפנות ללשכת הוצאה לפועל או לבית משפט אזרחי. ואם הוא עושה כן, הוא עובר על איסור גזל ואיסור הליכה לערכאות.

הנך יכול לפנות לכל בית דין ולבקש צו מניעה.

בהצלחה

מקורות:

במקרה שהשיקים ניתנו עבור חוב מסוים והחוב נפרע, אסור לתפוס את השיקים עבור חוב אחר, כאשר השיקים הם של אדם אחר שאינו בעל החוב.

בנוסף לכך, בכל מקרה שיש ויכוח על החוב, אסור לתת לראש לשכת הוצאה לפועל או לרשם להכריע בוויכוח (גם אם התובע משוכנע שהנתבע שקרן), אלא יש לדון בבית דין בלבד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,

    תודה רבה על התשובה, העברנו את התביעה לדין תורה בבני ברק,

    ציינת בתשובתך ש "במקרה שהשיקים ניתנו עבור חוב מסוים והחוב נפרע, אסור לתפוס את השיקים עבור חוב אחר, כאשר השיקים הם של אדם אחר שאינו בעל החוב."

    אני כעת צריך לסכם את טענותיי לבית הדין, האם תוכל לספק לי סימוכין או מקורות למשפט הזה?

    בתודה מראש,

  2. אם החובות שעבורם נתת את השיקים נפרעו, אין המשכיר יכול להשתמש בהם עבור חוב אחר של אביך. פרטי דינים אלו הם בשו"ע חו"מ סי' פג.