האם מותר לעשות את אביו לשלוחו

1) אם אחד מהוריי כבר נמצא ממילא בקניות מותר לי לומר לו באותו זמן או לפני כן שיקנה עבורי דבר מה?שכן אסור לעשות אביו שליח.
2)אם אדם שיש לו עסק מכיר את אחד מהוריי,ומיכוון שכך עושה לי הנחה,אך אני לא יודע בברור אם זה בלב שלם או שבגלל שלא נעים לו(נראה לי אפילו שזה בגלל שלא נעים לו),האם מותר לי לרכוש אצלו דברים או להנות מהמלאכה שלו כשזה תמורת ההנחה?

תשובה:

שלום רב,

1. אכן מובא בקידושין מה,ב "לא חציף איניש לשוויה אביו שליח" כלומר, אדם לא חצוף כדי לעשות את אביו לשלוחו. הדברים הוזכרו בגמ' שם בהקשר לכך שלכן לא סביר שאדם שלח את אביו שיקדש לו אישה. אבל אם אדם מבקש מאביו בלשון בקשה ולא בלשון ציווי, זה מותר, ואין בזה חוצפה.

2. לא משנה מה הסיבה שהוא עושה הנחה, עצם העובדה שהוא עשה הנחה זה בסדר גמור, ואתה יכול להנות ממנה.