מכירת תקליטים של שירה לועזית לבעל חנות יהודי המוכר ליהודים

שלום רב.

חוזר בתשובה שנשארו ברשותו תקליטים עם מוזיקה נכרית האם יכול למכור אותם לישראל לא שומר תורה ומצוות שבבעלותו חנות לממכר תקליטים ?

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב

במקרה שיש לך כמות רבה של תקליטים והמניעה ממכירתם כרוכה בהפסד יש מקום להקל.

מקורות:

בגמרא בעבודה זרה מבואר שאיסור לפני עיור לא תתן מכשול נאמר רק באופן שמכשיל את המקבל בעבירה ממש, אבל אם רק מאפשר לו להכשיל אחרים אין בכך חשש, ולכן התירו למכור לגוי דבר שהוא עלול למוכרו לצורך עבודה זרה. אולם, להלן שם טו ע"ב אמרו בגמרא, שדין זה אינו אמור אלא כשמוכר לגוי שאינו מצווה על לפני עיור לא תתן מכשול, אבל אם בעל החנות הוא יהודי, נמצא שעל ידי המכירה מכשילים אותו באיסור של לפני עיור, ועל הכשלה זו לבד עובר בעל הבגד בלפני עיור לא תתן מכשול. וראה ר"ן שם.

אולם, כיון שלא מדובר באיסור לפני עיור דאורייתא אלא באיסור של מסייע לדבר עבירה בלבד, שכן ניתן להשיג תקליטים בכל מקום ואין לקונה צורך דוקא באלו, התירו בכך כשהדבר כרוך בהפסד ממון והעבירה אינה נעשית מיד, וראה עוד בענין זה כאן.