אמירת סליחות לפני חצות הלילה

שלום רב,
שמעתי שזה לא נכון לומר סליחות של לפני ראש השנה לפני חצות הלילה, האם זה נכון ומדוע, ומה במקרה שאני חזן בבית כנסת שאומרים סליחות יותר מוקדם
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

על פי חכמת הקבלה היום מחולק לארבעה חלקים. שכן היום הוא במידת החסד והלילה הוא בדין, וכל אחד מהם מחולק לשנים, תחילת היום הוא חסד שבחסד, ומחצות היום ואיל הוא גבורה שבחסד, וכן הלילה עד חצות הוא גבורה שבגבורה – תוקף הדין, ומחצות ואילך הוא חסד שבדין. והואיל ואמירת הסליחות ענינה לעורר רחמים על ישראל אין ראוי לאומרה לפני חצות. ומכל מקום יש קהילות שיש שם אנשים זקנים שמתקשים לבוא בחצות או לפנות בוקר, ונהגו להקל לאומרה קודם לכן. אם אתה נצרך לפרנסתך או מחמת מחויבויות כאלו ואחרות להתפלל עמהם אין בכך איסור.

הזמן המסוגל ביותר לאמירת הסליחות הוא בסוף אשמורה אחרונה של הלילה, שאז הקב"ה שט בעולמו והוא שורש התנוצצות החסדים, וכמובא במשנה ברורה בתחילת הלכות ראש השנה.