לשלוח קונים מדומים כדי לשכנע את המוכר שהמחיר יקר מדי

האם מותר לשלוח אנשים למוכר דירה למטרה שהוא יוריד את המחיר ע"י הצגה כאילו הם קונים אמתיים ובעצם זה רק להוריד למוכר את המחיר כאשר הם מצביעים לפניו שהמחיר שהוא דורש מופרז, השאלה מחולקת לשניים אחד אם באמת המחיר הוא מופרז אז להוריד את המחיר היינו למחיר הסביר.
שאלה שניה באופן שהאנשים רוצים להוריד מהמחיר משמעותי והם באמת יקנו את הדירה במחיר מציאה, אבל המוכר לא אוחז שם והמטרה להביא אותו למחיר הסביר. ולפיכך השאלה האם יש בזה הונאה.

תשובה:

אם הם מעוניינים לקנות את הדירה במחיר שהם מציעים למוכר והמחיר הוא די סביר ויש גם סיכוי מסוים שהמוכר יסכים למכור להם במחיר זה, אין איסור.

אם לא (שהמחיר שמציעים נמוך מדי, או שלא נראה להם שיקנו בפועל), יש איסור אונאת דברים או אונאת ממון או שניהם.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רכח סעיף ד שאסור לברר מחיר אם לא מתכוונים לקנות, ועיין במאירי ב"מ דף נח ע"ב שטעם האיסור הוא משום שהוא גורם למוכר להוריד את המחיר.

אם רוצים להשפיע על המוכר למכור במחיר נמוך מדי, יש גם איסור אונאת ממון או לפני עיוור של איסור אונאת ממון לדעת הרמב"ן על התורה בפרשת בהר שיש איסור גם בקרקעות.