איך קובעים ממזרות?

מדוע ממזרות היא רק במקרה שהאם נשואה לאחר ולא במקרה שהאב נשוי לאחרת?

תשובה:

שלום רב,

אני אוכל לספק לך את התשובה האמיתית, אם כי אני לא בטוח שלזו כוונתך!

ממזרות נקבעת מיצירת יילוד בקשר שיש ביניהם איסור כרת או עריות. כגון מקרובים – אבא ובת, אח ואחות, שתי אחיות, אשת אחיו (שלא במקום יבום), או אשת איש.

קשר בין אשה פנויה לאיש נשוי אינו אסור מהתורה (אם הוא יתחתן גם איתה) שהרי מדין תורה מותר לאדם לשאת שתי נשים. לכן קשר כזה אינו יוצר ממזרות.

מדין תורה האיש מקדש כלומר מייחד את האישה להיות אשתו ולא להיפך.

אם עניתי של שאלתך, אני שמח על כך, אולם אם כוונתך לשאול מדוע התורה קבעה כך ולא להיפך, איני יודע. כבר כתבו הראשונים שלא לעסוק בטעמי המצוות,משום שאין אנו יודעים היטב את טעמם, אנו עוסקים בפרשנות ולמידה של המצוות, ולא בטעמם.