עובד במועצה איזורית שנדמה לו שפקיד במשרד החינוך טעה

שלום
אני עובד במועצה אזורית, מדווח על הסעות של תלמידים למשרד החינוך כדי שהמועצה תקבל מהמשרד מימון. המשרד מתקצב הסעות ע"פ קריטריונים מסוימים.
במקרה שלי ישנם הסעות חריגות שקיבלו קריטריונים אחרים, אני דיווחתי את ההסעות שמתבצעות והמשרד אישר יותר ממה שמגיע ע"פ הקריטריונים שקבע (למיטב הבנתי). האם מוטלת עלי חובה להפנות את תשומת לבם של הבודקים על הטעות שלהם לכאורה.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

מאחר ולא ידוע לך בוודאות שיש טעות, אינך חייב להעיר על הטעות.

מקורות:

לפי הלכה יש חובה להעיר על טעות כאשר הטעות היא 'בכדי שהדעת טועה' ומסתבר שאכן הייתה טעות. עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב. חובה זו לא קיימת רק לגבי האדם שקיבל את הכסף בטעות, אלא גם לגבי אדם אחר שרואה את הטעות. עיין נתיבות סי' יז סק"א שכתב כן לעניין דיין הרואה שבעל דין לא תבע את המגיע לו.

אבל במקרה זה, העובד במועצה אינו יודע בוודאות שהייתה טעות והפקידים במשרד החינוך כנראה מכירים יותר את הקריטריונים, הטעות אינה כל כך סבירה.

בנוסף לכך, יש מקום להתייחס לכסף שהועבר בטעות (במידה ואכן הייתה טעות) כאל אבידה של שותפים שאין לכל אחד מהשותפים שווה פרוטה. עיין שו"ע חו"מ סי' רסב סעיף ב.