החיוב להשתתף בסעודת מצוה

אם יש ברית מילה או סעוד"צ אחרת, האם יש מצוה לאכול מזה [או מי שאוכל הוא אוכל מסעודת מצוה]? האם גם שלא בזמן הסעודה, אלא אח"כ. והאם צריך ליטול ידים או מזונות מספיק.
מה הדין בכהנ"ל ב'סיום' מסכת.

תשובה:

שלום רב

אדם שהוזמן לסעודת מצוה מחוייב להשתתף בה כמבואר בפסחים קיג ע"ב, שהמוזמן לסעודת מצוה כמו ברית מילה ואינו בא הרי הוא כמנודה לשמים, אולם בברית אבות סי' יג האריך מדברי הפוסקים שמי שמפסיד מחמת הברית תפילה בציבור או לימוד תורה קבוע פטור מלבוא, ואף אם הוא טרוד בעניני פרנסתו אינו מחוייב בכך. ומכל מקום משום כך נהגו שלא להזמין לברית מילה אלא רק להודיע על קיומה, אין חיוב לאכול שם פת בדוקא [אף שבעלי השמחה מחוייבים לעשות סעודת פת באירוע זה]. מסתבר שסיום מסכת דינו כברית כיון שגם הוא נחשב סעודת מצוה.