איסור 'ואהבת לרעך כמוך' בהנאה מטרחתו של אדם אחר

לכ' הרבנים הגאונים שיחיו
ישנו אתר אינטרנט שם אפשר לצפות בסט ספרים יסודי [למשל: ששה סדרי משנה מהדורה חדשה ומפוארת] ויכולין לצפות וכמו"כ להעתיק רק עמוד אחד בפעם, והיה מאן דהו שטרח להעתיק כל הספרים [כמה אלפי דפים] והגישו לכל מאן דבעי, ולכאו' דעת בעה"ב נותנת דאין בזה גזילה [?] ורצוני לדעת אם אין בזה איסור עשה דואהבת וגו'

ייש"כ ויה"ר שחפץ ה' בידכם יצליח

תשובה:

שלום רב,

אינני יודע מה הם המניעים של בעלי האתר שמאפשרים רק עמוד אחד, כך שקשה לשער מהו הנזק שיש להם מכך.

ככלל, קשה לי על הטוענים שאף אם לא מדובר ביצירה שיש עליו בעלות, או שאין בעלות רוחנית כלל, מכ"מ יש איסור ליהנות מטרחתו של אדם אחר משום ואהבת לרעך כמוך – מאי דעלך סניא, או משום ועשית הישר והטוב. שהרי אף בעני המנקף בזיתים וביוני שובך שנאסרו מפני דרכי שלום (גמ' בגיטין דף נט ע"ב), היה ניתן לומר שאף אם אין למנקף קנין בזיתים וביונים מכ"מ הזיתים והיונים באו מכוחו ובאמצעות טרחתו, ובגמ' שם מוכח דהיכא שאמרו חז"ל שאסור מפני דרכי שלום אין בו איסור מה"ת, דאמרינן שם לענין כיבוד כוהנים מפני דרכי שלום: א"ל אביי לרב יוסף מפני דרכי שלום דאורייתא היא א"ל דאורייתא ומפני דרכי שלום כל התורה כולה נמי מפני דרכי שלום היא דכתי' דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום אלא אמר אביי וכו'. יעויין שם. הרי שהדברים שנאסרו מפני דרכי שלום אין בהם איסור מה"ת אף אם אדם אחר טרח בהם והטעם שאין בדבר זה שאין נתפס בו קנין איסור מצד ואהבת וכו', נ"ל דלא היה לו להשקיע כח ודמים בדבר שהוא הפקר ואינו שלו, והמשקיע בדבר שהיה הפקר מעיקרא כיון שאין נתפס בו קנין כגון ביצירה הניח מעותיו על קרן הצבי.