הבטיח לנהג לשלם את הקנס על נוסע נוסף והנהג נתפס על המהירות

אדם שקבע עם נהג מונית שיסיע אחד מעל המותר ואם יתפסו הוא ישלם.
הנהג נסע מהר ועצרו אותו על מהירות, ואז שמו לב גם לנוסע הנוסף.
הנהג מבקש שהוא ישלם את החלק על הנוסע, ואילו המזמין טוען אילו לא נסעת מהר לא היו עוצרים אותך וע"כ לא אשלם.
מי צודק?
נ.ב. זו שאלה ששאל אותי תלמיד בתקווה שאענה לו כמה שיותר מהר.

תשובה:

שלום רב,

מסתבר שהנוסע פטור. משום שההתחייבות איננה על מקרה שהנהג יהיה אשם (באשמה נוספת) בקבלת הקנס. במקרה זה המהירות היא עבירה יותר חמורה מאשר העלאת נוסע נוסף והיא גם נראית לעיני המצלמה ולעיני השוטר מחוץ לרכב, כך שהיא מעלה את הסיכון עשרת מונים.

מקורות:

בחיוב הבעל לרפאות את אשתו ולפדות אותה מהשבי כתבו הפוסקים שהבעל אינו חייב במקרה שהאשה פשעה וגרמה לעצמה לחלות או להיאסר. עיין פתחי תשובה אבן העזר סי' עח סק"א. כל שכן בהתחייבות שאדם מתחייב בעצמו (ולא כחיובי הבעל שחז"ל חייבו אותו) שאינו חייב על מקרה שההוא אשם בכך.