השבת אבידה שנאבדה לפני זמן רב

שלום.
חבר גזם עשבים בחצר ת"ת. הגיזום חשף את הקרקע ונמצא אולר שנראה שהיה שם הרבה זמן. האם יש להכריז על האולר או שמן הסתם יש בו כבר ייאוש?
ובאותו נושא: מתי אומרים על חפץ שיש בו סימנים שוודאי התייאשו ממנו הבעלים והוא של מוצאו?
תודה רבה.

תשובה:

אין הגדרה ברורה בנושא. ההוכחה שיש בגמ' ובפוסקים על אבידה שהבעלים וודאי התייאשו כבר היא אם יש עליו חלודה. עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף א. בחפצים שאינם מחלידים, נראה שאם ידוע שעברה שנה מאז שהאבידה נמצאת באותו מקום, הבעלים וודאי התייאשו, משום שלאחר שנה המוצא ודאי כבר הפסיק מזמן להכריז ואפסה התקווה למצוא את האבידה.

לגבי האולר, אם הוא יכול להחליד, יש לבדוק לפי סימן זה.