דמי שדכנות לספרדים, הציע את החתן לשדכנית

א. שדכנית שהציעה והשידוך נסגר בשעטו"מ ועד יום לפני האירוסין לא דברה על סכום מסויים, כעת היא דורשת אלף דולר מכל צד. מדובר במשפחות ספרדיות וגם השדכנית ספרדיה. האם מגיע לה כפי מה שהיא דורשת או לפי מנהג הספרדים שנותנים 500 דולר או 750 דולר.
ב. מתחילה אברך הציע לשדכנית את החתן ואחר כך השדכנית המשיכה האם מגיע סכום מסויים לאברך. משפחת החתן לא ידעו מחלק של האברך אבל משפחת הכלה ידעו וגם בררו דרכו על החתן. האם צריך לשלם לאברך? מי צריך לשלם? כמה?
מחכה לתשובה מיידית.

תשובה:

שלום רב,

א. יש לשלם כפי המחיר הנמוך ביותר הנהוג בין הספרדים במדינה זו.

ב. אם האברך הציע את החתן לכלה מסוימת, יש פוסקים הסוברים שמגיע לאברך זה 1/6 משני הצדדים על חשבון שכרה של השדכנית ויש שסוברים שלא מגיע לו כלום. למעשה ראוי שהשדכנית תתפשר עם האברך. אם האברך הציע רק את החתן ולא הכלה לא מגיע לו כלום. על בירורים אין צורך לשלם.

מקורות:

א. עיין שו"ע חו"מ סי' שלב סעיף א.

ב. עיין עלון המשפט גליון 54 עמוד 4 דין 7.