יש בל תלין בתשלום על נסיעה באוטובוס

האם יש מצות ביומו תתן שכרו בתשלום נסיעה באוטובוס?

תשובה:

שלום רב

בדרך כלל יש חובה לשלם עם העליה לאוטובוס, כדרישת החברה והחוק, וממילא לא שייכת המצווה לפני הנסיעה בפועל. במקרה שלנהג לא היה עודף, או ביום שביתת הנהגים בחברת קווים, יש לשלם בהזדמנות הראשונה ויש גם מצוות 'בל תלין'. אבל אין חובה לטרוח ולגשת למשרדי החברה כדי לשלם באותו יום, אלא ניתן להמתין לשלם כאשר אין טרחה מיותרת.

מקורות:

הנסיעה באוטובוס מורכב משכר פעולה ומשכירות זכות באוטובוס (עיין רמ"א חו"מ סי' רכז סעיף לג). בשניהם יש איסור 'בל תלין', עיין שו"ע חו"מ סי' שלט סעיף א.

לעניין תשלום ביום השביתה עיין כאן. לעניין תשלום כאשר אין לנהג עודף עיין כאן.

אין הנוסע מחויב לפנות למשרד החברה כדי לשלם את החוב, כדין לווה שביקש לשלם למלווה והמלווה סירב לקבל שהוא פטור מלטרוח להשיג את המלווה ולשלם, אלא המלווה חייב לטרוח אחר הלווה, וכמו שכתב הסמ"ע בסי' קכ סק"י. וכן אין הנוסע עובר באיסור בל תלין, כיון שאינו מחויב לטרוח להגיע למשרדי החברה ולשלם.