פתח כלוב של תוכים ואחד מהם עף החוצה

ב"ה
שלום,
אימי ה' ישמרה, קנתה 2 תוכים ליום נישואיהם של הוריי.
פתחתי את הכלוב עד דעת עצמי לתת אוכל נוסף לתוכים, ולא שמתי לב שהשארתי את הכלוב פתוח, והנקבה עפה..
מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

את לא חייבת לשלם, אבל ראוי להתפשר ולפחות לבקש את סליחתם.

מקורות:

הרמ"א בחו"מ סי' שצו סעיף ד מביא דעה שהפורץ גדר בפני בהמת חבירו ונאבדה הבהמה פטור מדיני אדם. בנידון דידן אפשר שהוא פטור אף לצאת ידי שמים, כיון שלא התכוון להזיק אלא התכוון לטובה. עיין תוס' ב"ק דף נו ע"א דגם מי שמכוין לטובה אם גורם היזק חייב לצאת דיני שמים. ועיין בשו"ת מהרי"ט ח"א סי' צה כתב שאין חיוב לצאת ידי שמים על שוגג אלא אם מתכוון להזיק, וצ"ע שלא הביא את התוספות בב"ק דלעיל. כמו כן יש לציין שבשיטה מקובצת שם מביא בשם הרא"ה והמאירי שחולקים על התוספות וסוברים שרק אם התכוון להזיק חייב, ושתלמיד הר"פ סובר כהתוספות.