האם ניתן להקנות כלים לגוי כדי שיהיה מותר להשתמש בהם ללא טבילה?

בחור צעיר בן 21 שחוזר בתשובה בבית הוריו וכל הכלים שבבית לא הטבילו אותם וזה בעיה לקחת את כולם ולהטביל כי מדובר בכמות עצומה..קראתי שיש היתר בהלכה לתת את הכלי לגוי במתנה כביכול והוא ישאיל לך את הכלי ואז פטור מטבילה מכיוון שהכלי כביכול שייך לגוי..מצד שני אם אני לא טועה קראתי שהרב וואזנר כתב שזה דבר לא יפה לעשות מכיוון שאתה כביכול עושה הערמה ופוטר בכך את מצוות הטבילה..השאלה אם אני יכול להביא גוי הביתה ולזכות אותו בכלים והוא ישאיל לי אותם כביכול? ואם כן מותר לעשות את זה איך בדיוק עושים את זה בפועל הלכה למעשה? לזכות אותו והוא ישאיל לי כביכול?

תשובה:

שלום רב

לא ראוי להשתמש בקולא זו, כיון שבפוסקים מבואר שהיא אינה מועילה אלא לזמן מוגבל, אבל אם הוא נוהג לגבי הכלי כבעלים גמור יש חיוב לטובלו. יתר על כך אמרו, שגם כלי של גוי ממש הממושכן ביד ישראל ובדעתו לגבות ממנו את חובו אם לא יפרענו בזמן מסויים, הוא חייב טבילה כבר מעכשיו. בדיעבד גמור סמכו על סברא זו לגבי כלים גדולים מאוד שלא ניתן לטובלם.

לכן נראה, שכדאי לעשות כל מאמץ לטבול את הכלים, ולפום צערא אגרא – כגודל הטירחה כך גודלו של השכר.

מקורות:

ראה ט"ז יו"ד סי' קכ ס"ק יח. על עיקר דין זה ראה הגהות רבי עקיבא איגר שם סעי' א ודרכי תשובה שם אות קיב.