בצל בשרי במחבת פרווה לאוכלו עם דבר חלבי

חתכנו בצל בסכין בשרית (הסכין חתכה בשר שבושל בסיר וקצת זמן לאחר שהוצא מהסיר חתכו את הבשר לחתיכות באמצעות הסכין) שאינה בת יומא. את הבצל טיגנו בתוך חביתה במחבת פרווה האם מותר לספרדים לאכול את החביתה עם גבינה? ומה דין המחבת?

תשובה:

שלום רב

החביתה נחשבת בשרית ממש ואסור לאוכלה עם גבינה. לגבי המחבת נחלקו הדעות, לכתחילה ראוי שלא להשתמש בה לחלבי ללא הגעלה, והמיקל בכך יש לו על מי לסמוך.

מקורות:

בס' חכמת אדם כלל מט סעי' י דן לגבי בצל שנחתך בסכין חלבית ולאחר מכן דכו אותו במדוכה [מעבד מזון בזמנינו] והעלה שהמדוכה נעשית חלבית ואם ידוכו בה עתה בצל שנחתך בסכין בשרי הרי הוא אסור באכילה, לפי שלא שייך ההיתר של נ"ט בר נ"ט בדבר חריף, ומקורו במגן אברהם סי' תנא  ס"ק לא. אולם, באבן העוזר יו"ד סי' צו סעי' ג חולק ומיקל, והסומך על דבריו בדיעבד יש לו על מה לסמוך, אולם לכתחילה ודאי חובה להגעיל את הסיר.