השתתפות הבעל בהלווית אשתו כשחייה בנפרד זמן רב

גבר פרוד מאשתו והרבה שנים ובין הדין לא מתגבר על הבעיה . האישה אומרת לגבר שאל תבוא להלוויה שלי ……
הזוג חי בנפרד כבר שנים.
האם במות האישה במצב כזה שהם פרודים מושג שלא מקובל ביהדות , כי ביהודות אם אינם גרושים הם נשואים . האם הגבר צריך ללכת להלוויה של אשתו באופן הלכתי ולשבת שבעה וקריעה בכלל . ובפרט כשהאישה אמרה לגבר אל תבוא להלוויה שלי האם יש לראות בכך מעין צוואה בע"פ.

תשובה:

שלום רב,

באופן כללי יש מצווה ללכת ללויה, כך שגם אם האישה מוותרת על נכחותו עדיין הוא מקיים מצווה אם הוא משתתף בלויה.

א. אחד מחיובי הבעל כלפי אשתו, זה לדאוג לקבורתה. ויתכן שגם במקרה הזה הבעל מחוייב בקבורתה. זה תלוי האם האישה מוגדרת כ"מורדת" או לא.

ב. מאחר שזו זכות האישה שהבעל יהיה מחוייב בקבורתה, בפשטות נראה שהאשה יכולה למחול על חיוב זה.

מקורות:

א. ראה ברא"ש (כתובות פ"ה סי' לד) שמשמע מדבריו כי אין הבעל מחוייב בקבורת אשתו אם היא מורדת. והרמ"א (אבה"ע עז סעי' ב) הביא את זה להלכה, וראה שם בבית שמואל שם (ס"ק טז). אולם דעת ההפלאה שם סק"ט כי הוא מחוייב בקבורתה גם אם היא מורדת. אולם נראה מדבריו שם שזה רק עצם הקבורה עצמה. אולם החיוב לקוברה לפי כבודה זה רק מ"תנאי כתובה" ואם כך, כמודרת הוא אינו מחוייב בכך.